Berta Larsson kåserar om Årsträffen 2009

ÅRSTRÄFFEN  2009

Sakta, sakta tuffar bilen uppför de isiga och snöiga vägarna upp i höjderna ovanför Olsfors. Det är november 1995 och jag är tillsammans med en kompis på väg till kennel Flatterhaft för att  titta på valpar. Bara för några få dagar sedan hade det varit snöstorm och vi undrade så smått vart vi var på väg på dessa då  tillsynes oändliga, hala, branta och kurviga vägar.

Till slut var vi äntligen framme. På förstutrappan står Anneli och hälsar oss välkomna med ett leende och varsin varm kram. Detta var mitt första möte med kennel Flatterhaft och allas vår kennelmamma. Föga ande jag då vad detta skulle betyda för mig i framtiden.

När jag fick förtroendet som att bli ”flygande reporter” för Årsträffen 2009 kan jag bara inte låta bli att delge Er lite nostalgi.

Då, den där vinterdagen då jag för första gången klev över tröskeln på Flathult bestod kenneln av avelshanen och gunstlingen ”Victor” (Va’vått Vincent Vattenfall) och kennelns stamtik ”Musslan”(Raas-Line’s Northern Bell).  Dessutom fanns där en mycket ung, bedårande liten brun dam som vi alla lärt känna som ”Råttan” (Fla. Swedish Erotica) som var dotter  till ”Musslan” och således ur kennelns första kull.

Nu hade ”Musslan”  åter igen valpar och denna gång var det husets egen ”Victor” som stod för faderskapet. Det var denna kull som var anledningen till vårt besök. Att mitt  intresse föll på just kennel Flatterhaft var att jag ville ha en valp från en liten (det var då det) kennel med fina och välmeriterade avelsdjur. Jag tyckte om det jag såg och mitt val föll på den vildaste valpen i kullen. Lilla ”Tootsie” (Fla, Jetty Jellyfish) flyttade hem till mig dagarna före jul det året.

Årsträffarna på den tiden var lite annorlunda än dagens stora arrangemang. Vi var ju inte så många så samtliga fick plats att vistas, äta och sova  inne i Annelis hus som på den tiden var ungefär hälften så stort som idag. Visst var det ”compact living” men vi hade det trångt och gemytligt och stämningen stod högt i tak då som nu.

Jag står på stora altanen på Flathult och tittar ut över årets Årsträff och kan inte låta bli att tänka tillbaka på hur det startade. Det är inte utan än att jag känner en viss stolthet över att jag fått förmånen att vara med från början och se allt växa fram.

 

Nu trängs bilar och tält med en utställningsring nere på ängen. I trädgården står några tält på rad och borta vid granngården finns husvagnarna uppställda. 87 hundar med tillhörande människor  är anmälda  och dessa kräver sin plats. Detta är dock inga problem eftersom Flathult sväljer otroligt mycket både folk och fä. Att dessutom alla lever under devisen ”Finns det hjärterum så finns det stjärterum” försvårar ju inte saken. Hjärterum finns det nämligen gott om på Flathult.

 

 

ÅRSTRÄFFEN 2009 inleds med en frukostbuffe som heter duga. Därefter bjuds det traditionsenligt på skönsång. I år är det Alexandra som gör sin stämma hörd och sjunger ”Du gamla, Du fria” så håret reser sig och intet öga är torrt.

Därefter blir det Gammeldansk till De som så önskar och alkoholfritt till De som vill ha det. Tillsammans skålar vi för en lyckad och framgångsrik helg.

 

 

 

 

Så blir då det dags för ”Jaktstigen”.  Där  får man följa en stig genom skogen. Utefter stigen ligger 7 olika stationer med arbetsuppgifter för hund och förare. Där finns ett närsök, ett stort sök, 2 dirigeringsmoment och 2 markeringar.  
Populärast är nog ändå ”gosesöket” där man på 3 min får söka upp och plocka in så många gosedjur som möjligt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är olika svårighetsgrader på momenten så alla kan vara med. Yngst i år är lille Tiger blott 10 v gammal som kämpar på tappert mot alla äldre och mer utbildade hundar. En stjärna i vardande.

 

 

 

Jaktprövningen tar sin lilla tid men fram på eftermiddagen är alla klara och då ska domarkollegiet ha överläggning. Själv hade jag fått som uppgift  att sköta lottförsäljningen under dagen och medan domarna pratade ihop sig var det dags för dragning. 2 lottringar med dummiesvinster  40 % vinstchans vardera på dessa. Dessutom en lottring med en Biabädd som högvinst.

 

Då vi drar vinsterna på dummielotterna ställde sig Anna L i mitten av skaran av presumtiva vinnare och kastade ut alla 80 dummiesarna  till  De som vinner.  Man kan gott säga att det rådde dummieregn över Flathult.

Till slut dyker då domarkollegiet upp på ”Stora Scenen” (Annelis altan). Efter nogsamt övervägande ska det avslöjas vilka som gjort sig förtjänta av kenneln alla fina vandringpriser. GRATTIS till Er alla duktiga förare med Era lika duktiga hundar som erövrade dessa priser. Ni som erövrar dem förtjänar dem verkligen.  

Så stiger spänningen. Nu ska det avgöras vilka som går till final. Anneli går, som traditionen bjuder, runt med sex visselpipor som ska delas ut till lika många finalister. Vi har nog alla våra små aningar om vilka som det  kan bli och alla har vi nog vår egen lilla favorit som vi håller tummarna lite extra för. 

 

Till sist står De där, sex personer med nya visselpipor runt halsen,  Anna-Maggan, Kent-Guinness, Malin-Mingla, Jonas-Ryding, Ulle-Mio och Ammi-Tilda. Vem av dessa blir Årets Flatterhaftmästare?????

I samlad tropp tar vi oss  ned mot tjärnen där första delen av finalen ska hållas. Tre ekipage ska utses till en slutfinal. De startar parvis.  Först skickas den ena hunden och strax därefter den andra mot varsin dirigeringsapport på andra sidan tjärnen. Där står vi i publiken och tittar på. När hundarna kommit ett stycke ut i vattnet skjuts och kastas en störningmarkering först för den ena och sedan för den andra hunden. Markeringarna hamnar nära den ”dirre” resp. hund ska hämta in.  Hur ska detta  gå, tänker jag som mest håller på och trampar i de lägre klasserna.

Visst gick det bra. Dvs. inte för Malin, Ulle och Anna med hundar. Sååå synd!!  Desto gladare var De andra tre som fick fortsätta till sista striden i Djävulsklyftan. (Dödsklyftan) Huuuuhhh!!!!!  Det låter verkligen ruskigt hemskt.  Men dessa tappra ekipage verkar inte det minsta förskräckta.

Denna prövning består i att hundarna genom dirigering ska ta sig nedför ett stup, mellan två träd som är markerade med snitslar, över öppen mark, in i skogsbrynet och hämta ett vilt. Dessutom fanns det ett litet sök med vilt till höger om dirigeringen och någon vänligen själ hade dragit ett släpspår med Kalle Kanin över ”dirren” och bort åt vänster. Men det är alltså dirigeringsapporten som ska in och inget annat.

En av hundarna tog an släpspåret och kom käckt och glatt  in med kaninen. En annan hund fixade efter mycket möda dirigeringen och ytterligare en visade hur det skulle gå till. Efter den uppvisningen visste vi nog alla vem som dragit längsta strået i årets mästerskap.

 

Grattis Jonas och Din duktiga, duktiga Ryding till titeln 
Flatterhaftmästare 2009. 
Ännu en titel att lägga till Jaktchampionatet. 
En titel som Du drömt om i många år att få erövra. 
Nu är det Du och ”Ditt Svarta Hjärta” som innehar den i ett helt år och sedan är det upp till Er att försvara den nästa år. 
Njut!!!!!

 

 

 

 

 

 

På kvällen tänds grillarna och var och en får plocka fram sin medhavda köttbit eller vad det nu finns i kylväskan. Vi äter gott och umgås ett par timmar i trevligt sällskap innan jag och min reskompis Anna  halvt bedövade av trötthet och nya intryck drar oss tillbaka.

 

Söndagmorgon. Vi börjar återigen med en måltid a la hotellfrukost. De flesta verkar ganska trötta efter gårdagen  så till en början är det ganska tyst på Flathult men efter lite mat i magen och kaffe att styrka sig med så kommer snacket igång.

 

Idag är det stora utställningsdagen. Här och där ser man hussar och mattar stå och borsta på sin älsklingar. En del är alldeles nyklippta och fina då De dagen innan fått hjälp med friseringen av vana händer.  

 

 

 

 

Utställningen börjar kl. 9 och jag måste bara få nämna babyklassen. Tiger och Gunvald. Man behöver inte säga så mycket mer. Två ljuvliga små valpar som man inte kan sluta att titta på. Den ena brun, den andra svart, båda lika bedårande.  Grattis Tiger som slog Gunvald med en hårsmån. Vad namnen beträffar lär ingen av dessa båda herrar bli så lätta att tas med .(Förlåt skämtet)

 

 

 

 

Om man mot förmodan tröttnar på att titta på vackra hundar eller om magen knorrar är det bara att bege sig upp till grillarna och förse sig med hamburgare så mycket man orkade äta.  Killarna vid grillarna, Kent och Kent var nog helgens hetaste grabbar när man såg hur svetten lackade när De grillade hamburgare,

Utställningen pågick  under större delen av dagen. Det var så roligt att sitta och titta på alla hundar som äntrade ringen. Den ena snyggare än den andra. Att sedan samtliga bär  prefixet Flatterhaft visar att här är en uppfödare som lyckats avla fram rastypiska hundar. Det gör mig så himla glad. Till sist så stod De där. Bästa hane och Bästa tik. Fla. Hazel Horse och Fla.Ina Scott.  Tiwaz och Maggan. BIR och BIM.

……… and the Winner of The Flatterhaft Dogshow 2009 is ……… 

…...... Flatterhaft Hazel Horse. Hurra!  Hurra!! Hurra!!! Hurraaaaaaa!!!!

Grattis Kent och Marie till Er snygging till vove

 

Måste få ge en eloge till domarna Ann-Sofi som dömde valpar och Anna som dömde resten av hundarna. Båda två gjorde Ni en insats som platsar i vilken officiell utställningsring som helst. Ni bemötte oss utställare  på ett glatt och trevligt sätt. Ni förklarar hur Ni tänker och tycker  och varför Ni dömer si eller så.  Jättebra information rakt igenom.Kanon

 

 

 

Till sist …… jag tycker det är så fantastiskt hela det här konceptet.

Anneli – du som föder upp våra fina hundar och låter oss mer eller mindre inta Ditt hem. Du fixar och trixar med årsträff,  fester, internat, trimmning mm. Du är guld värd, det vet Du.

Medarbetarna – som alltid finns till både för Anneli, hundarna och oss valpköpar

Valpköparna – entusiastiska och glada, ställer upp och hjälper till efter bästa förmåga. Jobbar och kämpar på med sina hundar för att meritera dem.

Flathult – som alltid står öppet för oss alla.

Tänk om jag vetat vad den där snöiga, vintriga dagen i november 1995 vad resan till Flathult skulle komma att betyda för mig i framtiden TACK för mig. Om inte förr så ses vi på Årsträffen 2010

Med res. för ev. stavfel, sakfel och alla andra idiotiska fel som kan tänkas förekomma.

Berta med Pigge i snöret

__________________________________________________

... Vi som var i final ...

__________________________________________________

...Å den som vann ...

~* FLATTERHAFTMÄSTARE 2009 *~

Jonas Lyckner & SJCh FLA. MISS UNIVERSE
(MULTI Ch INKWELLS LET IT BE  - Ch FLA. MISS PIGGY)

__________________________________________________

Domarkommentar:
Jag vill börja med att tacka för förtroendet att få döma Era fina hundar.
Genomgående och utmärkande för dagen tycker jag är de många vackra huvuden och uttryck som jag fick se på de allra flesta av hundarna. Hanarna resp tikarna är väl könspräglade med elegans.
De vackra långa halsarna som ger en så snygg resning är härligt att se på så många hundar.
Bra vinkar och bra fronter var också ett genomgående tema för dagen. Kalas!
Att utse de 5 vackraste hanarna resp tikarna för dagen var en svår men mycket rolig uppgift.
För mig blev huvud, uttryck, rörelser, stramhet och en flott hund i bra kondition (läs; ej överflödiga kilon och musklad) ett avgörande val.
Det är härligt att se att det finns så många vackra och eleganta "flat-siluetter" att välja på på en enda utställning OCH inte minst - så mååånga bra handlers.
 
Stort tack åter igen för att jag fick förmånen att döma.
mvh /Anna Lyckner

__________________________________________________

Resultat lördag
 Jaktprov  VP:n    
x
Final ekipage Flatterhaft mästaren Lugn & Fin Vickies Multi VP
1. Jonas & Ryding 2009 Jonas & Ryding 2009 Karina Hudberg 2009 Ulle & Mio
2. Ammi & Tilda Crabbes VP Sams Vp Dual Purpose VP
3. Kent & Guinness 2009 Malin & Mingla 2009 Ammi & Tilda 2009 Anna & Maggan
4. Malin & Mingla Wilmas VP Eye Catcher Drop dead gorgeous
5. Anna & Maggan 2009 Håkan & Frank 2009 Christian & Märta 2009 Marie & Tiwaz
6. Ulle & Mio Hobbes VP Nollans VP ST(i)NK
2009 Håkan & Frank 2009 Kent & Guinness 2009 Kent & Hilda
Trassels VP Värdig Prestation Sigges VP
2009 Malin med sina hundar 2009 Peter & Marie 2009 Malin & Mingla

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

 Resultat söndag
 Utställning  
x

BABY Hanar

BABY Tikar

FLA. TIGER WOODS ”Tiger” 

INGEN DELTAGARE

1 Hp BIS – Babyvalp

FLA. SKARPT LÄGE ”Gunwald”
2 Hp
x

VALPAR I-Hanar

VALPAR I-Tikar

FLA. PSYCHO ”Norman”

FLA. PIGS WILL FLY ”Pigge”

1Hp BIS-Valp l

1 Hp, BIM-Valp I

X

JUNIOR KLASS-Hanar

JUNIOR KLASS- Tikar

FLA. SNOOP DOGGY DOG “Calvin”

FLA. DIMOND DOG ”Frozza”

1 Hp 1 junkk BIM-Junior

1 Hp,1 Junkk, BIS-Junior

FLA. WAG THE DOG “Dustin”

FLA. IN MY MIND “Xa”

2 Junkk

2 Hp Junkk

x

FLA. BEAUTIFUL MIND ” Bettan”
3 Hp junkk
FLA. I DON’T MIND “Nickie”
4 Hp junkk
x

UNGHUNDS KLASS-Hanar

UNGHUNDS KLASS-Tikar

FLA. STAINLESS STEEL ”Floyd”

FLA. CALLAWAY HOT “Calla”

1 Hp, 2 Bhkl, BIM-Unghund

1 Hp, 4 Btkl, BIS-Unghund

FLA. ALL SHOOK UP ”Duffy”

FLA. FLOOR FILLER “Leva”

2 Hp

2 Hp

FLA. IN THE GETTO “Ludde”

FLA. FOXY QUEENS ”Foxy”

3 Hp

3 Hp

FLA. VINST OCH FÖRLUST “Kjelle”

FLA.UPP OCH NER ”Yaris”

4

4

FLA. FEAR FACTOR ” Frank”

5

 

x

JAKT KLASS-Hanar               

JAKT KLASS-Tikar

FLA. WE ARE THE CHAMPION ”Nemo”

FLA. SANDY LANE OF CLAANS ”Sandy”

1 Hp R Bhkl  BIM-Jaktklass

1 Hp Jkk, BIS - Jaktklass

SVCh FLA. DING-DONG “Diesel”

FLA. SIMPLY THE BEST ”Pippi”

2 Hp

2 Hp

SVCh NVCh LP ll FLA.BRAKE PEDAL ”Mio”

FLA. TURQUOISE DAYS “Hilda”

3 Hp

3 Hp

FLA. GAIS ÅKE FISKEBÖXA “Åke”

FLA. MADAME MULE ” Selma”

4 Hp

4 Hp

FLA. DUNDER DUELLEN ”Ali”

FLA. FENDER JAZZMASTER ”Jazza”

5

5

x

ÖPPEN KLASS-Hanar

ÖPPEN KLASS-Tikar

FLA. I SHALL BORROW ”Shalle”

FLA. ANOTHER NEW YEAR “ Anno”

1 Hp  3 Bhkl  BIS-Ökl

1 Hp  2 Btkl  BIM-Ökl

FLA. RUMMY ”Max”

FLA. MONI MAKER “Scilla”

2 HP

2 HP

FLA. TORKEL MED SNORKEL ”Torkel”

FLA. FIFTY-TIO ”Tian”

3 HP

3Hp

FLA. PATRIK SJÖBERG ”Tyson”

FLA. STAR LIGHT ”Lätta”

4

4

FLA. WHEELS ON FIRE ”Taco”

FLA. ÄRTIGA MÄRTA “Märta”

5

5

x

 

CAMPION KLASS-Hanar

CAMPION KLASS-Tikar

FLA. HAZEL HORSE ”Tiwaz”

SU(u)Ch DkUCh FLA. INA SCOT “Maggan”

1 Hp, 1 Bhkl, BIS-Campion, BIS

1 Hp, 1 Btkl, BIM-Championklass, BIM

SU(u)CH FINUCH FLA. FORTUNE TO BORROW “Elvis”

SU(u)Ch FLA. PROOVE “Tara”  

2 Hp 4 Bhkl

2 Hp 3 Btkl

SU(u)CH FLA. NEW YEAR RESOLUTIONS ”Neo”

SU(u)Ch SVCh FLA. SAINTS AND SINNERS “Sia”

3 Hp

3 Hp, R Btkl

VETERAN KLASS -Tikar

SVCh Lp I, II FLA. TEN SHARP "Tilda"

1 HP

 

x

 

SUPER VETERAN KLASS -Tikar

 

SVCh LP l, ll  FLA. PAINT IN BLACK ”Kajsa”

 

1, BIS-Veteran

SVCh FLA. NINE LIVES ”Heffa”

2
BIS BIM
SU(u)Ch SVCh FLA. HAZEL HORSE
Ägare; Marie Almving Sköld
Handler; Alexandra Ezpinoza Wolf
SUCh DkUCh FLA. INA SCOT
Ägare; Anna Lyckner
Handler; Marita Hansson

 

 

SU(u)Ch SVCh FLA. HAZEL HORSE
(Ch Almanza Pull the Trigger - Ch FLA. FORMULA FOX)
Ägare; Marie Almving Sköld
Handler; Alexandra Ezpinoza Wolf

SUCh DkUCh FLA. INA SCOT
(Ch FLA BLACK DOG - Ch FLA. NISSAN MICRA)
Ägare; Anna Lyckner
Handler; Marita Hansson

Domare; Anna Lyckner
__________________________________________________


BIS-BABY
FLA. TIGER WOODS


__________________________________________________
BIS-VALP
FLA. PSYCO
BIM-Valp
FLA. PIGGS WILL FLY

__________________________________________________
BIS-JUNIOR
FLA. DIAMOND DOGS
BIM-Junior
FLA. SNOOP DOGGY DOG

__________________________________________________

BIS-UNGHUND
FLA. CALLAWAY HOT
BIM-UInghund
FLA. STANLES STEEL


__________________________________________________

BIS-JAKTHUND
FLA. SANDYLANE OF CLAANS
BIM-Jakthund
FLA. WE ARE THE CHAMPION

__________________________________________________

BIS-ÖPPENHUND
FLA. I SHALL BORROW
BIM-Öppenhund
FLA. ANOTHER NEW YEAR

__________________________________________________

BIS-VETERAN
SVCh Lp I, II FLA. PAINT IT BLACK

__________________________________________________