Referat från Flatterhafts årsträff 2003

Som mycket närvarande, observerande och inte minst mycket mutbar presschef är det mig en stor ära att få skriva om mina intryck och upplevelser från denna juli helg på kennel Flatterhaft!

Kennelns årsträff har blivit känd i in- och utland, man har hört att det är en upplevelse värd! Sagt och gjort,  Flatterhaft Murder is Easy blev inköpt hösten 2002, så man kunde få lov att delta i detta evenemang! Och så var det bara att vänta!

Ett rekord antal anmälningar gjorde förväntningarna stora! 51 ekipage publicerades på kennelsn hemsida, många släkt med ens egen lilla vovve på något sätt! Man såg fram emot att få träffa andra Flatterhafthundar och dessas ägare man annars kanske bara hade läst om på hemsidans meritlista eller i den flitigt besökta gästboken.

 

 

 

Lördag morgon klockan 8 sharp! Samling på gräsmattan, fantastisk stämning inför jaktprovsdagen! Ett väldukat bord med olika vilt, vildsvin, gås, duvor, fasaner och kanin. Fredrik blåste in dagen på sitt jakthorn, man kunde ha hört en knappnål falla! Presentation av deltagare, dommare och inte minst dom olika rutorna. Vi fick veta att man blev bedömd hela dagen, både i själva rutorna naturligvis men även annat. Sug i magen! Tur att man blev serverad en rejäl Gammeldansk!!

 

De omutbara...!

 

På förmiddagen innan lunch skulle man hinna igennom 3 rutor; markering, dirigering och sök, och man kunde välja nybörjare, öppen eller elitklass. På markeringen (dommare Berth Nilsson) var det därmed en enkel, dubbel eller trippel som gällde, alla på ungefär samma avstånd ca. 50-75 m. meter genom kuperad terräng och med lite goda stora vattenhål på vägen ut! Det plaskades rejält för några!

 

Dirigeringen var likaledes uppdelad i 3 klasser, en snäll nybörjare, en trixig öppen i fel vind och kuperad terräng och en mycket intressant elit! Den var ca. 100 meter lång, i bra vind men med störningar både från markeringsarbetet lite längre bort och inte minst en älg som skjutits på morgonen och helt enkelt släpspårat sig just precis tvärsöver elitdirigeringen. Vilken osis!! Här skulle det gamblas, hur säker var man egentligen på sig själv och sin hund, ville den låta sig distraheras, skulle man ta det säkra för det osäkra? Desutom blev man ju bedömd, både på på det tekniska och det konstnärliga. Vilken pärs! Här dömde Jonas Dahlström och tack för alla goda råd!

 

Söket som var uppdelat i 2 identiska rutor dömdes av Anna Lyckner och Flatterhaft- Mikael. Det gällde att få in så många dummisar som möjligt på 5 minuter, dock max. 10. Ingen lätt uppgift här heller, platserna som valts var kuperade, dummisarna var inte alls synliga och det störtregnade! Här igen en utmaning för såväl hund som förare, survival of the fittest and the nosiest!

Eftersom det inte fanns någon arrangerad turordning kunde man välja rutor som man ville, vilket i sin tur gav rik möjlighet att antingen följa några favoriter eller se mycket av en enkel ruta. Det fanns mycket att lära den här dagen och man sög till sig!  

 

Efter lunch var det dags för VP utdelningar efter dagens prästationer. Där fanns flera överraskningar och folk jublade och gladdes på andras vägnar. Så många VP’n! Detta visar den entusiasm från kennelen och valpköpare som instiftat dessa genom åren! Speciellt gladdes man som unghundsägare att priserna inte bara gick åt elithundarna, men att alla som hade förtjänt ett VP hade en chans att bli nominerad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Finalisterna

 

Finalisterna pekades ut. De 6 som klarat sig poängbäst (igen efter en värdering genom hela dagen) skulle hålla sig klara, vi andra fik veta en angiven plats var vi kunde sitta som publik utan att störa ekvipagen. Det var Berth och Böna (Fla. Miss Piggy), Berth och Vickie (Fla. H is for Homiside), Ann-Mari och Tilda (Fla. Ten Sharp), Pernilla och Mitzie (Fla. Mitzubishi Carisma) och Monica och Nollan (Fla. Evil Eel). Därmed hade familjen Berth och Ann-Mari Nilsson alla sina 3 hundar med i finalen, en prästation i sig själv! 

 

 

Vilken skådeplats! Som på kommando höll regnet upp, solen bröt fram och vinden la sig så allt blev blixtstill. Finalen började vid en fantastisk sjö 125 X 150 m. och inte en bris rörde sig. Ekvipagen kallades fram en efter en, medan dom andra var kvar i spänd förväntan om vad som skulle komma. Medan hundarnas huvuden speglade sig i vattenytan dirigerades dom rakt över sjön till en dummy, efter 1 minut kastades 2 störande dummies ut med skott som skulle hämtas efter dirigeringen. Snabbast av alla var Tilda, som simmade så oerhört fort att hon faktiskt var uppe på land redan innan störnaingarna kastades! Spänningen var OLIDLIG!! Vilka hundprästationer! Hundarna jobbade fantastiskt och vi satt kvar med känslan av att dommarna skulle ha mer än tummen i munnen för att kunna avgöra detta.

   

 

 

 

 

Vi trodde att finalen var avgjord med detta, men så ingalunda. För kvar återstod ”Dödsklyftan”! En dirigering från en 50 m. hög klippa, ner i dalen och upp igen 50 meter till toppen af grannklippan, där en hög dummies var lagda. Svår terräng, svår dirigering och mycket konditionskrävande. Här var vi säkra på att segraren skulle framstå klart men så ingalunda. Alla hundarna klarade uppgiften inte bara med glans men även väldigt snabbt och utan tvekan! Böna med suveräna 49 sekunder, aldrig har man sett på maken!! Altså var det fortfarande spännande vem den slutliga vinnaren skulle bli! Medan vi traskade tillbaka genom blåbärsbuskarna diskuterades finalen igenom (man är alltid väldigt klok som åskådare!), alla eniga om att det var en helt makalös final!

 

Medan 6 finalister spankulerade rastlöst fram och tillbaka, drog domarna sig tillbaka för ett svårt beslut. För inte bara finalen skulle värderas men även resten av dagens arbeten. Hur skulle man prioritera? Svettiga, bleka och aningen andfådda kom dom till sist ut...   

 

 

 

Innan det stora ögonblicket kom då årets flatterhaftmästare skulle avslöjas, skulle de sista VP’na delas ut. Vackert och rörande var det när kennelns ”Värdig Prästation” skulle delas ut, inte ett öga torrt! Priset gick till Camilla och inte minst Ajax (Fla. Golf Orlando), som stått ut med så mycket det senaste året av skador och livshotande sjukdomar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Till sist hade det stora ögonblicket kommit! Efter en utmanande dag med svåra prov och tuffa konkurrenter blev 2003 års Flatterhaftmästare Fredrik och Sigge! Med jubel och klappsalvor mottog han priset som en värdig vinnare!  

 

 

 

 

 

 

 

Dagen rann ut när grillarna tändes och lugnet spred sig över ett trött men glatt Flathult! 
God mat och vin, stämning, knott och hundsnark runt omkring. Kan livet bli bättre?!

 

Vaknade dagen efter i ett underbart solsken som höll - helt tills utställningen började! Flatterhafts ”Drop Dead Gorgeous” skulle finnas bland de deltagande hundarna. Anneli själv dömde, äntligen en chans sa hon att få klämma igenom sin uppfödning. Vi hade väl inte helt hoppats på hällbusregn hela dagen, men det ska mer till för att skaka oss Flatterhaftare! Medan vi vräkte i oss grillade hamburgare och korv direkt från grillen, fick man möjlighet för att ta hundarna i åsyn och lyssna och lära sig av Annelis öppna kritiker. Alla deltagare gick tyngda därifrån – svårt att bära på alla priser Anneli skaffat till deltagarna!

 

Många klasser,många HP’n och mycken huvudbry från Anneli senare var bästa hanhund Cairo (Fla. C is for Corpse) och bästa tik Heffa (Fla. Nine Lives) hittade. Handlerna Monica Jansson och Anna Lyckner fick springa och springa ivrigt påklappade av våta russinhänder, paraplyn och uppspelta hundar. Vackraste hund blev..... HEFFA!!  Trots att hon hade 5 veckor gamla valpar lyste hon dagen igenom! Snacka om att hålla figuren!

 

Mycket förtjänt erhöll Vickie (Fla. H is for Homiside) efter utställningen kennelns VP för helgens bästa dual hund, och det är hon verkligen! Finalhund andra året i rad och 4:a bästa tik dagen efter på utställningen, så gör en dual hund!

 

Dags för avslutning och vemodigt farväl till gamla och nya Flatterhaftvänner! Bara 362 dagar tills nästa årsträff! TACK Anneli och Mikael för en fantastisk helg, en verklig (hund) upplevelse! Och till alla andra – köp hund på FLATTERHAFT!!!            

Med tack för alla mutor (ingen nämd och ingen glömd!)

Hälsningar Karen Lisager/Danmark  

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

VP Hundar

Berth & Vickie med Vickie's Multi VP,      Dual Purpose VP Berth & Böna med Trassels VP Ammi & Thilda med Crabbes VP,          Nollans VP

Lite goa bilder från träffen..