Så var det dags igen för det årliga jätteevenemanget på Flathult – Årsträffen. Detta är ett mastodontprojekt som Anneli och Mikael driver för 7 året i rad. Och som vanligt slog deltagarantalet rekordet från året innan. Man undrar var det kommer att sluta? I år var det 85 hundar anmälda med med husse, matte, barn och i vissa fall mor- och farföräldrar. Bara logistiken innebär en utmaning eftersom alla skall äta, sova och gå på toaletten under helgen. Men detta var helt under kontroll tack vare grundlig planering och organisation från värdparet (de våta markerna gjorde dock att backen upp till den temporära parkeringen blev något äventyrlig, vilket inte hindrade rallyintresserade karlar att gasa på).

PMet utlyste samling kl. 8.00 utanför huset på Flathult och erfarna årsträffsdeltagare vet att tiderna måste följas för att schemat skall hålla. Följaktligen stod alla redo nedanför trappan i tid och med viss nervositet inväntade information om dagens jaktprovsupplägg.
Under lördagen skulle ett stort antal hundar delta i samtliga moment för att kvala in till eftermiddagens final. Årets domare, Anders och Carina Hudberg, Ulrika Nordenberg samt Mikael beskrev de olika rutorna, vilka motsvarade ungefär förra årets upplägg. Efter traditionsenligt skålande i Gammeldansk och jaktfanfar från jakthornsvirtuosen Fredrik kunde tävlingen börja.

Åsa, vår pressansvarig in action

Varje ruta erbjöd möjlighet för deltagaren att välja svårighetsgrad, där olika antal poäng delas ut för utfört arbete. Föraren kan därför satsa tuffare på de moment som hunden är bra på. Detta innebär alltid ett visst huvudbry för föraren med möjlighet för andra att psyka lite… 

Ulrika ansvarade för dirigeringsprovet där deltagaren kunde välja på tre utlagda dummies på nybörjar-, öppen- och elitavstånd. Mikael dömde markeringsrutan i form av enkel-, dubbel- eller trippelmarkeringar (med hjälp av Martin som frejdigt och glatt kastade med sonen i bärsele på magen hela dagen). Anders och Carina hade hand om varsin sökruta där hunden skulle plocka in så många dummies som möjligt under 5 minuter. Ju fler dummies, ju fler poäng. Domarna sätter också poäng på hur hunden förs och eventuellt andra dimensioner som hålls väldigt hemliga. Mutor kan nyttjas, men ingen vet egentligen om det någonsin har lönat sig.Nytt för i år var aktiviteten ”Debutanterna” för de som inte kände sig redo att delta i proven. Jonas erbjöd alla jaktnoviser en introduktion i grundlydnad och jaktträning. Under hela förmiddagen manglades hundar och förare i samarbetets ädla konst och några tankeställare fick nog alla (även de mer rutinerade som tjuvlyssnade).

 

Efter lunch steg spänningen kring vilka hundar som gått vidare. Och inte förvånande blev det gamla favoriter som skulle slåss om äran. 2002 års Flatterhaftmästare Ingo och Jonny knep en finalplats ihop med 2003 år mästare Sigge och Fredrik. Sigge fick också sällskap med familjebrorsan Cola och matte Maria och sedan var det familjen Nilsson för hela slanten. Bert med Vickie och  2001 års mästare Böna och Ammi med Tilda.

Finalen blev som vanligt ett antal rejäla utmaningar och klassen på finalisterna imponerade stort på alla mycket nyfikna åskådare. Första momentet var vattenarbete där hunden skickades snett över sjön på en dold dirigering efter ett skott. Efter 1 minut sköts ytterligare ett skott från högra stranden, varpå en dummy kastades ut i närheten av hunden. När hunden var på väg till baka med dirigeringen, då sköts det tredje skottet från vänster strandkant och en dummy till skulle markeras.


Efter inleverering av dirigeringen fick hundarna hämta de två markeringarna i valfri ordning. Störningarna orsakade visst bekymmer för några av hundarna. Känslan var dock att Tilda gjort jobbet snabbast (tidtagning ingick i domarutslaget) tack vare stor lyhördhet och en fantastisk simförmåga. De flesta hundar gjorde dock ett fantastiskt arbete och spänningen steg inför nästa moment - dirigering.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Precis som förra året var dirigeringen förlagd till ”Djävulsklyftan” eller ravinen nedanför sjön vid Flathult. Här går det brant nedför och därefter brant uppför på en ås. Tre vimplar var utsatta på åsen, 1, 2 och 3. Föraren skulle efter skott dirigera hunden till två av dem i den ordning som föraren själv bestämt innan start. Sigge startade i rasande fart och hade snart plockat in sina två till en nöjd Fredrik. Var det 2004 års mästare vi just sett? 

Men övriga hundar visade också prov på mycket god samarbetsvilja och levererade sina dummies enligt plan (Ingo hade dock oturen att inte få korn på första dummysen trots ett lysande linjetag tvärs igenom ravinen i 300 km/h). Tilda fastnade i ett doftspår på vägen till sin ena dummy, men lyckades till slut förstå på sin tålmodiga och lugna matte att hon var fel ute. Hennes fart och arbetsglädje i kombination med lyhördhet för en lugn Ammi indikerade dock att hon kanske trots allt skulle ha en chans till topplacering.

 

 

 

 

 

 

 Vid det här laget var publiken och tävlande något möra. Grillarna drogs igång, vinboxarna öppnades och Bosse hade allmän uppvisning som grillmästare vid sitt medhavda vildsvin. Vi var många som nyfiket väntade på en smakbit. Till slut var det då dags för prisutdelning och korning av årets Mästare. Mest spänd var nog Fredrik som bra gärna ville försvara sin titel från förra året och de hade ju gjort ett fantastiskt jobb under dagen. Men det fanns flera konkurrenter, inget var givet. Domarutslaget blev; Ingo som 6:a, Cola som 5:a, Böna som 4:a, Vickie som 3:a och…… Sigge som 2:a. TILDA och AMMI blev efter ett enigt domarbeslut utsedd till årets Flatterhaftmästare-04! 

 

Ammi var nog den som blev mest förvånad och hade sannolikt lite svårt att förstå vad de lyckats med i så hård konkurrens. Men vi var många som gladdes i hjärtat över att även de får stoltsera som mästare i Flatterhafts kennelhistoria. Och tack vare det regn av VPn som delades ut därefter var det många fler som också de fick markera sina prestationer i kennelns historia.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~På söndagen gällde andra utmaningar, inte minst mot regnet som hade bestämt sig för att infinna sig lagom till utställningsdagen. Antalet anmälda hundar motsvarade en normal nationell utställning så domare Lars Nilsson från Kennel Inspiration hade fullt upp hela dagen med allt från små valpar till championklass. Och han var allt lite imponerad över alla dessa Flatterhaftare som samlats.

Utställningen hade, precis som dagen innan, ett späckat schema, men disciplinen bland deltagarna och funktionärer (massor med priser skulle delas ut i varje klass) bestod från dagen innan. Ovana utställare fick hjälp av villiga utställningsproffs och flitigast var nog Camilla som visade hund i nästan varje klass. Lars körde på snabbt men ibland hade han nog lite svårt att besluta sig då vissa av kullsyskonen är så lika. Överhuvudtaget måste det vara underligt att döma så många hundar ur en sådan liten avelsbas. Men skillnader fanns såklart och dagens bästa hundar blev till slut syskonen Mitzie (Flatterhaft Mitsubishi Carisma) och Ajax (SUCH DkUCH Lp I, II Flatterhaft Golf Orlando). Championmamma Ellen blev utkonkurrerad av sina valpar! 

 

 

Efter lång fundering (nu var Bosse nervös!) bestämde sig till slut Lars för att Ajax blev BIS och Mitzie BIM. Camilla blev förstås överlycklig och överröstes med priser. Med tanke på Ajax problem med skador och sjukdomar och Camillas oförtretliga engagemang och vilja med honom (och inte minst intresse och engagemang i andras hundar) var det många som unnade dem detta! GRATTIS!

Jag vill passa på och tacka Anneli och Mikael för ännu ett kanonarrangemang. Ingen förstår nog riktigt hur mycket tid ni lägger ner
för att vi alla skall känna oss välkomna och trivas hos er. Dessutom erbjuds alla utmaningar på den nivå som passar var och en, i kombination med en årlig träff för kullsyskon, tävlingskompisar och andra i
kennelfamiljen. TACK!

Då var det bara att vänta till den 15 juli nästa år...

... noterar Åsa Hansson

Lars Nilsson Kennel Inspiration skriver; 

TACK för att jag fick komma och döma era härliga hundar!!

Det var en stor skara hundar från alla åldrar som jag hade att döma.

Dagen började med de pytte små och avslutades med de mera vuxna om man nu kan kalla en Flat för att vara vuxen någon gång.

Jag fick se en massa fina hundar, jag räknar inte upp dem alla .

Jag tycker att de flesta hade vackra bra könspräglade huvuden.

Ett och annat trångt bett men de mesta hade superbra bett

Härliga starka ryggar med bra svansansättning.

Bra vinklar och mycket bra rörelser från alla håll, någon var lite trång bak och lite vid fram, men de var ett fåtal.

Temperamentet var mycket bra på alla hundar som jag kollade och det är härligt att se.

Jag hade inte så lätt att hitta mina vinnare då konkurrensen var hård och kvalitén på hundarna var mycket hög.

De som visade hund fick springa en hel del då jag lät rörelserna få avgöra en hel del till hur jag skulle placera dem.

 

Tack en gång och ett JÄTTE GRATTIS till Anneli och Mikael som har lyckats att föda upp så många duktiga vackra hundar under åren.

Grattis även till er valpköpare som har så fina hundar att dela dagen med.

Som jag sa ni som inte vann på denna utställningen lyckas säkert i framtiden.

Hälsningar

Inspirations Lars

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

 

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

 

Lite bilder från den jaktliga delen...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Några av våra Vp:n

Resultat:

Final ekipage Vickies Multi VP Crabbes VP Lugn & Fin
1. Ammi & Thilda 1. Berth & Böna 2004 Jonny & Ingo 2004 Kent Landgren
2. Fredrik & Sigge 2. Maria & Cola Eye Catcher Hobbes VP
3. Berth & Vickie 3. Ammi & Thilda 2004 René & Rut 2004 Lennart & Hobbe
4. Berth & Böna 4. Berth & Vickie Trassels VP Wilmas VP
5. Maria & Cola 5. Camilla & Ajax 2004 Lennart & Hobbe 2004 Therése & Pepsi
6. Jonny & Ingo 6. Carola & Kajsa Nollans VP Vickies Multi VP
7. Anna & Heffa 2004 Ammi & Tilda 2004 Berth & Böna
Ellens Hp Export Dual Quality Hp ST(i)NK Dual Purpose VP
2004 Bosse & Mitzie 2004 Sanne & Abba 2004 Therése & Pepsi 2004 Fredrik & Sigge
Gibsons Hp Exotic Lunas Dual Hp Drop dead gorgeous Värdig Prestation
2004 Maria & Cola 2004 Guinness & Polly 2004 Camilla & Ajax Ammi & Thilda

Utställningen

BABY KLASS-Hanar BABY KLASS-Tikar
FLA. MR MAGOO  "Magoo" FLA. POLKA PIG "Polka"
BIM-Baby BIS-Baby
FLA. DUNDER DUELLEN "Ali" FLA. MISS UNIVERSE  "Ryding"
2 Hp 2 Hp
FLA. MR PERFECT  "Henke" FLA. MADAME MULE "Selma"
3 3
FLA. MR PRESIDENT  "Nixon" FLA. MISS SAIGON  "Wilda "
4 4
FLA. SALTA SARDELLEN "Silla"
5
xx xx
VALPAR II-Hanar VALPAR II-Tikar
FLA. BLUE SUEDE SHOES  "Dojjan" FLA. RIVER RUNS RED "Rut"
BIM-Valp II BIS-Valp II
FLA. THE POWER OF LOVE  "Gizmo" FLA. OVER THE GREEN HILLS  "Kira"
2 2 Hp
FLA. LOVE WILL TEARS US APART  "Mynta"
3 Hp
FLA. BROWN EYED GIRL  "Amy"
4
FLA. TURQUOISE DAYS  "Hilda"
5
xx xx
JUNIOR KLASS-Hanar JUNIOR KLASS- Tikar
FLA. COOL CAT  "Kola" FLA. PUSSY CAT "Mirre"
BIM-Junior BIS-Junior
FLA. ACTION CAT  "Acke" FLA. CAT WOMAN "Stella"
2 Hp 2 Hp
FLA. COPY CAT "Copy"
3 Hp
xx xx
UNGHUNDS KLASS-Hanar UNGHUNDS KLASS-Tikar
FLA. DEATH COMES AS THE END "Pepsi" SVCh FLA. MURDER ON THE LINK “Tanja”
BIS-Unghund / 4 Bhkl BIM-Unghund / 4 Btkl
FLA. DEATH MANS MIRROR "Lucas" FLA. ROLY-POLY "Polly"
2 Hp 2 Hp
FLA. FLIP-FLOP "Flipper" FLA. RISE AND FALL "Kringlan"
3 Hp 3 Hp
FLA. MUMBO-JUMBO "Jambo" SVCh FLA. MURDER BY THE BOOK “Nastie”
4 4
FLA. TIC-TAC "Guinness" FLA. TWIST AND SHOUT  "Ia"
5 5
xx xx
JAKT KLASS-Hanar JAKT KLASS-Tikar
FLA. CITROEN BERLINGO "Ingo" FLA. MITSUBISHI CARISMA "Mitzie"
BIM-Jakthund / 3 Bhkl BIR-Jakt / BIM
SVCh FLA. FIAT UNO "Uno" SVCH FLA. NINE LIVES "Heffa"
2 Hp 2 Hp / 4 Btkl
SVCh FLA. MEN IN BLACK "Cola" FLA. FORD SIERRA "Lola"
3 Hp 3 Hp
FLA. GREED "Bonny" SVCH Lp I Lp II FLA. MISS PIGGY "Böna"
4 4 Hp
FLA. ROCK*N*ROLL SUESIDE "Sune" FLA. QUEEN BITCH "Myra"
5 5
xx xx
ÖPPEN KLASS-Hanar ÖPPEN KLASS-Tikar
FLA. THYME WILL TELL "Disel" FLA. CLOEDO "Cleo"
BIM-Ökl / 5 Bhkl BIR-Öppen / 3 Btkl
FLA. BACK IN BLACK  "Charlie " FLA. AGNETHA FÄLTSKOG "ABBA"
2 Hp 2 Hp
FLA. RUMMY "Max" FLA. TIPSY THYME TO THARA "Yra"
3 Hp 3 Hp
SVCH TjH FLA. THEY ALL WENT TO MEXICO "Hobbe" FLA. RIGHT ON THYME "Carline"
4 4 Hp
SVCh FLA. OPEL TIGRA "Tiger" SVCh FLA. ALLSPICE "Kryddan"
5 5
xx xx
VETERAN KLASS-Hanar VETERAN KLASS -Tikar
SVCh FLA. EVIL EEL "Nollan"
BIS-Vet
xx xx
CAMPION KLASS-Hanar CHAMPION KLASS-Tikar
SUCh DkUCh Lp I, Lp II FLA. GOLF ORLANDO "Ajax" SU(u)Ch SVCh FLA. THYME "Ellen"
BIS-Champ / BIS BIM-Champ / 2 Btkl
NordUCh SVCh C IS FOR CORPSE "Cairo"
2 Hp / 2 Bhkl
SUCh A IS FOR ALIBI "Sigge"
3 Hp
XX XX
BIS BIM
SUCh DkUCh Lp I, Lp II FLA. GOLF ORLANDO "Ajax" FLA. MITSUBISHI CARISMA "Mitzie"

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Är det någon som är intresserad av en tröja med detta motiv? Det var den T-tröjan som vi hade som skyllt ex på träffen. Beställning, pris, storlek och färger får höra med Berth Nilsson bn@rixmail.se 

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~