Viltspårs SM 2005

Kval

I början av våren 2005 så annonserades det att SSRK skulle ha ett viltspårs SM. Varje avdelning inom SSRK skulle få skicka en deltagare.

SSRK / V beslutade att de som ville vara med i Västras kval skulle skicka in sina viltspårsmeriter under de tre senaste åren. SSRK / V tog ut tio hundar som skulle kvala och detta skulle ske genom att man gick ett öppenklasspår hos viltspårsdomare Roger Skoglund i Väne Ryr. Man fick välja om man skulle gå ett officiellt eller inofficiellt spår. Man hade cirka en och en halv månad på sig att gå spåret.

Av de tio hundarna som var uttagna var det fem stycken flatcoated retriever och samtliga var från kennel Flatterhaft och uppfödarna Anneli Karlsson och Mikael Ekberg. De övriga fem hundarna var av raserna golden retriever, labrador retriever, cocker spaniel och springer spaniel. Den av hundarna som gick bäst var Flatterhaft H Is For Homiside som fick 1:a HP på sitt spår. Detta spår gicks precis i början av kvalet.

Helgen den 9-10 juni då kvalet skulle vara avslutat ringde Roger Skoglund och meddelade att han hade två hundar med 1:a Hp som han ej kunde skilja åt, så SSRK / V hade beslutat att det skulle bli ett avgörande spår mellan hundarna. Den andra hunden med 1:a Hp var en labrador retriever som hette SVCh NVCh Colas Petronella.

Vi förare fick komma överens om en dag så snart som möjligt för detta avgörande och det blev klockan 21.00 den 13 juli. Vi fick då gå det spår som den andre gick första gången. Labradoren var först ut i skogen och sedan var det min tur att gå ut och spåra utan att jag visste hur det gått för den andre.

Vickie gjorde ett kanonjobb i skogen och domaren delade ut ett första pris med HP även denna gång och jag fick reda på att det var vi som skulle få åka till Stockholm och viltspårs-SM eftersom det blev ett första pris på labradoren och därmed blev reserv till SM.

Uppladdningen

Två veckor innan SM skulle gå, söndagen den 7 augusti på Gålö jaktgård i Haninge utanför Stockholm, så skickades det ut ett PM om tävlingen. Då kom överraskningen att det inte skulle vara ett vanligt öppenklass viltspår utan ett spår som skulle efterlikna ett skarpt eftersök, varför deltagarna skulle vara mentalt förberedda på svårigheter både för hund och förare.

Då var det bara att ta tag i detta och vem ringer man? Jo, till provledaren, Thomas Persson SSRK/Hs, och man fick veta i stort hur provupplägget var men inga detaljer. Sedan ett telefonsamtal till kvaldomaren Roger Skoglund för att få tips och hjälp. Sedan var det till att försöka träna lite. Ett provspår hos Roger Skoglund och sedan blev det spårstarter på hemmaplan eftersom man fick leta upp spårstarten själv.

Resan till tävlingsplatsen gjordes dagen innan tävling och det blev en övernattning och uppladdning i en campingstuga några kilometer från tävlingsplatsen. På kvällen och natten så var det ett riktigt ösregn och blåst.

SM-tävlingen

Samling på Gålö jaktgård klockan 11.00.  På plats fanns det tolv stycken ekipage och det var bara Småland och Jämtland/Härjedalen som ej var representerade. Av dessa tolv var det tre stycken flatcoated retriever. Övriga startande var av raserna labrador retriever, cocker spaniel och engelsk springer spaniel.

En kort genomgång av tävlingsupplägget gjordes och lottdragning av spåren skedde. Varje spår skulle dömas av två domare, så man hade totalt tolv domare på plats eftersom varje domarpar dömde två spår. Vid genomgången klargjordes tydligt att alla som var där redan var vinnare innan start eftersom man lyckats att kvala in till tävlingen. Tävlingsekipagen tog kontakt med sina domare och det blev bilfärd ut till spåren. Jag och Vickie fick starta först eftersom vårt spår låg närmast. Vi parkerade bilen vid vägkanten och domarna hade en genomgång om förutsättningen för spårarbetet.

Dagen innan hade det varit rådjursjakt och man hade påskjutit ett rådjur en bit in från vägen i en öppen skogsglänta. Man trodde att man missat djuret men beslutat sig för att ta dit ett eftersöksekipage i alla fall och göra en undersökning på platsen. Vi fick reda på var skytten stod när han sköt och från vilken håll rådjuret kommit. Vi fick ett område som var utmärkt med snitslar och inom vilket skottplatsen skulle ligga.

Det viktiga var att vi som ekipage skulle lyckas och det hela skulle vara ett samarbete mellan förare och hund och det var tillåtet att hjälpa sin hund. Inget ekipage skulle misslyckas utan var det så att det gick galet fick man fråga om hjälp eller så gick domarna in och hjälpte till. Spårarbetet poängsattes i ett flertal olika delmoment. Vi gick till platsen där skytten stått och vi fick tio minuter på oss att ta upp spåret.

Då jag satte igång med att leta upp skottplatsen kom det två personer gåendes i skogen och rakt in i det område jag skulle genomsöka. Det visade sig att man just denna dag lagt en poängpromenad rakt över denna plats. Vi släppte förbi dessa och fortsatte arbetet och fick strax därefter upp spåret som gick in i skogen och så var spårarbetet igång.

Spåret gick i blandad terräng och vi hade en ringning i en vinkel där det var rådjursspår och en lega. Spårarbetet gick dock bra och efter ca 20 minuters spårning gjordes det halt i skogen och det togs en paus på ca tio minuter och en kopp kaffe avnjöts och domarna frågade lite om hur man tyckte att det gått fram till dess. Fick också reda på vilka svårigheter vi hade passerat och fram tills pausen var det två stycken bloduppehåll varav en i vinkel, två släpspår med kråka som passerat spåret och en lycka, alltså att spåret går tillbaka i en ring och korsar det egna spåret där det också var en sårlega.

Efter stoppet fortsatte spårarbetet och efter en stund då vi kom till ett sädesfält där spåret låg i kanten så fick vi göra halt och det blev ett skott och därefter fortsatt spårarbete. Vi passerade ytterligare en sårlega och sedan kom ytterligare en svårighet som ej var planerad. Ett stort tält var uppslaget precis över spåret och en massa folk och hundar uppehöll sig på platsen. Denna plats passerades dock utan större problem och spårarbetet fortsatte. Vi gick över en äng och kom upp till en trafikerad grusväg. Där fick vi arbeta en stund innan vi fick upp spåret. Vickie ville gå över vägen och fortsätta över diket och upp på nästa äng men hon visade tydligt en bit in där att det ej var rätt. Vi gjorde ett par försök och till slut fick hon spåret och det visade sig att det gick i vägkanten och fortsatte längs med vägen ett hundratal meter. Sedan bar det rakt upp i skogen igen och rakt upp för ett berg där det var en viltstig med färska älgspår. Uppe på berget gjorde spåret en sväng och gick nedför berget igen och sedan var det som det visade sig sedan en avhoppsvinkel, alltså oblodad både före och efter. Vi fortsatte spårarbetet i skogen mellan berget och vägen och det hela avslutades med en metkrok där spårslutet låg.

Då vi kom fram till klöven hade vi avverkat ett spår som var drygt en kilometer långt och jag tror att tiden från det att vi började att söka på skottplatsen tills vi fann klöven var ca 50 minuter.

Vi hade en kort genomgång av spåret och domarna var mycket nöjda med arbetet vi gjort och några tips för fortsättningen delades ut. Sedan var det dags för domarna att ta sig an nästa spår och jag och Vickie återgick till Gålö jaktgård för att invänta övriga. Prisutdelningen var utsatt till 16.00. Ytterligare ekipage kom till jaktgården och man talade naturligtvis om spåret man haft och det visade sig att samtliga ekipage haft precis samma spårupplägg så alla ekipage hade haft samma svårigheter att ta itu med. Ekipage efter ekipage kom tillbaka och därmed domarna som tog itu med sin poängberäkning av ekipagen och därefter domarkonferens om placeringar.

Klockan började närma sig 16.00 och prisbordet gjordes i ordning och provledaren Thomas Persson kallade till prisutdelning. Han började återigen med att alla var vinnare redan innan denna tävling och att det idag placerades fem hundar och de övriga blev placerade på en sjätte plats. Så återstod det två stycken flatcoatedekipage. Placering nummer två fick Avista Tortellini Al Tartufo, ägare Magnus & Marie Nilsson, SSRK / Östra med Magnus som förare. Tilläggas kan att han hade en omtumlande dag då han kom direkt till tävlingen från BB efter att ha blivit far tidigare på morgonen. Domarnas kommentar var att det var en av de bästa hundar de dömt och att det gjorts ett mycket bra arbete i skogen.

Då var det bara en placering kvar och det var första platsen och den togs av SVCh Lp I Lp II Lp III Flatterhaft H Is For Homiside, ägare Berth & Ann-Marie Nilsson, SSRK / Västra.

Detta var väl inte det man trodde efter det att spårarbetet var klart. Domarnas kommentar till oss som ekipage var också här att det var ett av de bästa ekipage de dömt så det är bara att ta åt sig och känna sig stolt att man har en sådan bra spårhund. Det som kanske fattades hos många ekipage var erfarenhet från praktiskt spårarbete och då främst hos förarna.

En mycket bra tävling arrangerad av SSRK / Ö och jag tror att alla ekipage var mycket nöjda med det prov de fick genomgå och detta blir säkert något för framtida tävlingsspår.

Hoppas att denna tävling får fortsätta och att det blir en årlig fortsättning av viltspårs-SM.

Berth Nilsson & Vickie

SSRK / Västra